Trustpilot

Heinäverkko

Heinäverkko lajikohtaiseen ruokintaan ja eläinten hyvinvointiin

Modernissa eläintenhoidossa lajikohtainen ruokinta on kaiken A ja O. Heinäverkolla tuet hevostesi luonnollista syömiskäyttäytymistä. Tähän tarkoitukseen löydät verkkokaupastamme erikokoisia ja -muotoisia repeämättömiä heinäverkkoja terveelliseen ja tasapainoiseen ruokintaan.

Mihin heinäverkkoa käytetään?

Luonnossa hevoset ja monet muut eläimet etsivät jatkuvasti ruokaa ja syövät sitä tahtomallaan nopeudella. Laiduntaessaan eläimet syövät ruokaa luonnollisessa asennossa askel askeleelta. Maatilalla tai tallilla tämä on mahdollista vain rajoitetusti. Tällaisissa tapauksissa ihmisen täytyy pitää huoli eläinten sopivasta ruoan saannista.

Jos karkearehua on aina eläinten saatavilla, se johtaa nopeasti niiden liialliseen lihomiseen ja rehukulujen kasvuun. Lisäksi suuresta heinämäärästä syödessään eläimet helposti levittävät ja tallaavat syötäväksi tarkoitettua heinää. Jos taas annostelet rehun määrää tai ruokinta-aikoja liian tarkasti, saattaa se johtaa eläinten ruoansulatusongelmiin ja levottomuuteen.

Heinäverkko tarjoaa ihanteellisen kompromissin jatkuvan syömisen ja rehun annostelun välille.
Mutta miten? Heinäverkko pitää arvokkaan rehuheinän kasassa ja estää eläimiä levittämästä sitä maahan. Lisäksi se pitää hevosesi aktiivisina pitkään. Tämä saa hevoset syömään hitaammin ja vähemmän kerralla, mikä ehkäisee vatsahaavojen ja suolistohäiriöiden riskiä. Lisäksi rehun vetäminen heinäverkosta tarjoaa hyvää aktiviteettiä koko päiväksi.

Heinäverkoilla on toinenkin suuri etu hevosten, ponien ja muiden eläinten ruokinnassa: Kun heinä on tiiviisti verkossa, eläimet eivät pääse upottamaan sieraimiaan heinän sekaan. Tämän seurauksena ne hengittävät vähemmän pölyä ja pienhiukkasia, jotka voivat aiheuttaa pitkässä juoksussa hengitysvaikeuksia.

Heinäpussin edut yhdellä silmäyksellä:

  • Eläinten lajikohtainen, kohdennettu ja tarpeeksi hidas ruokinta

  • Verkkainen pureskelu edistää ruoansulatusta

  • Aktivoi eläimiä useiden tuntien ajan

  • Vähentää terveyshaittoja, kuten vatsahaavoja ja suolistohäiriöitä sekä hengitysvaikeuksia

  • Säästää rehua, koska heinän voi annostella tarkasti

  • Ehkäisee hävikkiä ja mahdollistaa useiden pienempien ruokintapaikkojen pystyttämisen

Iso ja kestävä heinäverkko: minkälaisia malleja on olemassa?

Heinäverkkoja ja heinäpusseja löytyy monia erilaisia malleja. Onko sinulla etsinnässä kestävä heinäverkko suurille hevosille vai tiheäsilmäinen heinäverkko pienemmille eläimille. Kaikilla malleilla on omat etunsa. Valikoimastamme löydät kaikki hyväksi todetut vaihtoehdot:

  • Pyöröpaaliverkko: Nämä verkot ovat erityisen suuria ja ne voidaan kääriä kokonaisen heinäpaalin ympärille. Tämä onnistuu helposti pyöröpaaliverkon suuren suuaukon ansiosta. Näin voit käyttää ruokintaan kokonaista heinäpaalia.

  • Heinäverkko pohjalla: Tällaiset heinäverkot ovat käteviä, sillä ne ehkäisevät hävikkiä pohjansa ansiosta.

  • Heinäpussi: Pussimaiset verkot sopivat hyvin tallin katosta ripustamiseen. Ne ovat myös kokonaan suljettuja, mutta niissä ei puolestaan ole kiinteää pohjaa.

Mihin kiinnittää huomiota heinäverkkoa valitessa?

Kompakti vai iso heinäverkko? Ennen kuin klikkaat verkon ostoskoriin, mieti sopiiko eläimillesi paremmin suuri pyöröpaaliverkko vai onko useampi pieni heinäpussi parempi ratkaisu tallillesi.

Tiheäsilmäinen, ns. slow feeder pyöröpaaliverkko säästää paljon työtä, sillä saat siihen mahtumaan kokonaisen heinäpaalin kerralla. Lisäksi pieni silmäkoko pitää heinät verkossa pidempään. Pienempi heinäpussi mahdollistaa puolestaan ruokinta-asemien nopean ja joustavan pystyttämisen ja täyttämisen.

Kiinnitä huomiota oikeaan silmäkokoon. Erityisen tärkeää on, että verkon silmäkoko on pienempi kuin ruokittavien eläinten kaviot. Näin eläimet eivät voi sotkeutua verkkoon ja joutua paniikkiin. Valikoimastamme löydät yleisimmät silmäkoot 4,5 cm ja 6 cm. Minkälainen heinäverkko on paras juuri sinun tarpeisiisi riippuu myös käyttämästäsi rehusta. Lyhyelle ja kapealle heinälle on parasta valita tiheäsilmäinen heinäverkko. Leveä ja pitkä heinä vaatii puolestaan suuremman silmäkoon, jotta eläimet saavat vedettyä sitä verkosta ulos.

Valitse hevosille aina repeytymätön heinäverkko. Suurille hevosille sopivat heinäverkot tunnistat vahvoista, vähintään 4 mm paksuista nyöreistä. Yksinkertaisemmat, esimerkiksi kuormansidontaan käytettävät verkot, ovat yleensä vain 2,5 - 3 mm paksuja.

Etenkin suurille hevosille tarkoitettu heinäpussi altistuu koville rasituksille – joko raskaan heinäpaalin takia tai innokkaiden eläinten hampaissa. Tästä syystä heinäpussit on valmistettu repeytymättömistä materiaaleista. Joustava materiaali on erityisen hellävarainen eläinten hampaille. Lisäksi ne pysyvät kevyinä myös märkinä, sillä materiaali ei ime itseensä juuri lainkaan vettä.

Valitse heinäverkoiksi UV- ja säänkestäviä malleja. Ne kestävät tuulta sekä pakkasta ja ovat siten käyttökelpoisia kaikkina vuodenaikoina.

Heinäverkon ripustaminen: parhaat vinkit

Tiheäsilmäisestä slow feeder heinäverkosta syömisen tulisi olla hevosellesi mukavaa ja aktivoivaa toimintaa. Suurimman osan ajasta hevoset laiduntavat pää lähellä maata. Ajoittain ne kuitenkin myös poimivat suuhunsa lehtiä puista tai napostelevat oksia pää pystyssä.

Tallilla ruokinta lähellä maata on mahdollista vain rajoitetusti, sillä karsinan lattialle asetettu rehu tallautuu helposti ja sekoittuu siten kuivikkeeseen. Ripusta rehu siksi hieman maanpinnan yläpuolelle, esimerkiksi navetan seinään tai heinähäkkiin. Tarpeeksi korkealla roikkuva rehu estää eläimiä astumasta heinien päälle ja mahdollistaa luonnollisen asennon. Tämä myös ehkäisee eläinten selän ja niskan rasituksia.

HUOMIO: Heinäverkko sopii erityisen hyvin kengittämättömille hevosille. Kengitettyjen hevosten omistajan tulee olla tarkkana heinäverkon asettamisen kanssa, sillä verkon on aina mahdollista jäädä kiinni kengän ja kavion väliin. Voit ehkäistä tätä riskiä asettamalla verkon tarpeeksi korkealle. Vaihtoehtoisesti ota käyttöön tiheäsilmäinen slow feeding verkko.

Tilaa nyt edulliset heinäverkot ja muut maataloustarvikkeet kätevästi verkkokaupasta

Olit sitten hevostallilla tai maatilalla – luota tuotteisiin, jotka lisäävät eläinten hyvinvointia ja helpottavat niiden hoitoa. Tähän tarkoitukseen löydät maataloustarvikkeiden valikoimastamme lukuisia korkealaatuisia tuotteita, jotka on suunniteltu tekemään maatilan tai tallin arjesta mukavampaa sekä ihmisille että eläimille.

Valikoimastamme löydät kaikki tarvitsemasi tuotteet pellettipuristimista ruokinta-automaatteihin. Tilaa vain haluamasi tuotteet verkkokaupastamme ja nauti ilmaisesta toimituksesta sekä 30 päivän palautusoikeudesta.

Oletko muuten ehtinyt jo tutustua muihin verkkokauppamme maataloustuotteita sisältäviin kategorioihin? Maatilalla tarpeeseen tulevat ainakin monenlaiset traktoritarvikkeet. Hevostenhoitoon tarjoamme esimerkiksi karjanhoitolaitteiden valikoimassamme tallimattoja ja trimmauskoneita. Kurkista sisään ja tee löytöjä. Toivotamme sinulle viihtyisiä hetkiä eläintenhoidon parissa!