Trustpilot

Teleskooppi

Kiehtova tähtitiede - kaukoputki aloittelijalle ja ammattilaiselle

Viehättävätkö sinua maagiset tähtijoukot, galaksit ja planeetat? Aloita sitten tapahtumarikas matka avaruuden halki kaukoputken avulla. Olipa kyseessä koulu, yliopisto tai observatorio – verkkokaupassamme olevilla kaukoputkilla katselet yötaivasta uusin silmin.

Millaisia tähtikaukoputkia on olemassa?

Kun etsit oikeanlaista tähtikaukoputkea, tulet kohtaamaan monia erilaisia termejä ja useampia eri malleja, joista valita. Mutta mikä tarkalleen on teleskooppi, okulaari tai peilikaukoputki? Me autamme luokittelussa.

Maakaukoputki vai tähtikaukoputki: mitä eroa niillä on?

Kaukoputket voidaan karkeasti jakaa maakaukoputkiin ja tähtikaukoputkiin. Ero: maakaukoputket on suunnattu maahan, kun taas tähtikaukoputkilla katsellaan taivaankappaleita. Voit kuitenkin tutkia tähtitaivasta molemmilla varianteilla. Näkymä tähtikaukoputken läpi näyttää kuvan tavallisesti 180° käännettynä, mikä tuskin on häiritsevää useimpien tähtitieteilijöiden kannalta. Maisemaa havainnoitaessa tai valokuvattaessa kuvan orientaatiolla on kuitenkin suurempi merkitys, minkä vuoksi maakaukoputkissa on erityinen prisma, joka kääntää kuvan oikein päin.

Linssikaukoputki – refraktorit kuviin suurella kontrastilla

Linssikaukoputki sisältää yhden tai useamman linssin teleskoopin rungossa (putkessa). Linssi kerää yhteen valon, jonka tarkkailtava kohde lähettää tai heijastaa. Linssiteleskooppi soveltuu siksi kirkkaiden kohteiden, kuten planeettojen tai kuun tarkkailuun. Polttopisteeseen kerätty valo tuottaa kuvan taivaankappaleesta. Tämä kuva suurennetaan okulaarin avulla, jolloin sitä voi katsella. Refraktorin etu on veitsenterävä ja suurikontrastinen kuva. Linssin valon taittuminen voi kuitenkin johtaa värien poikkeamiin, jotka lisääntyvät tehokkaampaa suurennusta käytettäessä. Tämä virhe voidaan kuitenkin korjata suodattimilla. Refraktori eli linssikaukoputki on usein helppokäyttöinen ja verrattain edullinen. Tämä tekee niistä erityisen sopivia malleja aloittelijoiden käyttöön.

Peilikaukoputki – reflektori himmeille objekteille

Peilikaukoputki on kehitetty linssikaukoputkien pohjalta. Ne toimivat samalla perusperiaatteella. Peilikaukoputki sisältää kuitenkin nimensä mukaisesti valoa keskittävän peilin. Koska näissä malleissa linssi ei taita valoa, vaan se heijastuu pääpeilistä, luot väripuhtaan esityksen havaituista kohteista. Peiliteleskooppi sopii erityisen hyvin pimeämmille kohteille, kuten tähtisumuille ja galakseille, koska ne pystyvät sieppaamaan paljon valoa erityisen suuren putken aukon ansiosta.

Mikä on hyvä teleskooppi?

Koska markkinoilla on valtava valikoima korkealaatuisia teleskooppeja, valintapäätös voi joskus olla vaikeaa. Tästä syystä olemme koonneet pienen oppaan kaventaaksemme valikoimaa ja antaaksemme sinulle paremman yleiskuvan eri malleista.

Mitä haluaisit tarkkailla: planeettoja vai syvän taivaan kohteita?

Jos osoitat kaukoputken taivaalle, oikean mallin avulla voit tuoda lähelle kirkkaita kohteita, kuten kuun ja tähtiä, mutta myös himmeitä kohteita, kuten galakseja ja tähtisumuja. Erilaiset kaukoputket soveltuvat erityisen hyvin tähän tarkoitukseen. Vinkkimme: jos tahdot välillä suunnata katseesi taivaankappaleiden sijasta ympäröivän luontomme aarteisiin, voit tehdä pienistä kohteista suurempia myös verkkokaupastamme löytyvillä mikroskoopeilla.

Missä käytät kaukoputkea: kotona vai tien päällä?

Kun harkitset kaukoputken ostoa, sijainnilla, josta katsot taivaalle, on väliä. Kaukoputken koko ja paino on valittava sen mukaan, haluatko tutkia tähtitaivasta kiinteästä paikasta, esimerkiksi observatoriosta, koulusta tai kotisi ullakolta, vai haluatko ottaa sen mukaan telttaretkelle tai ulkomaanmatkalle. Mitä suurempi kaukoputki, sitä parempi sen kuvanlaatukin yleensä on. Toisaalta suurempia malleja on myös raskaampi kuljettaa.

Jos haluat mieluummin katsella tähtiä kallioilta tai mökkilaiturilta, kannattaa sinun valita käyttöön kompaktimpi malli. Suosittelemme myös kevyiden ja kestävien materiaalien valintaa, jotta voit helposti kuljettaa kaukoputken haluamaasi kohteeseen.

Tähdet kätesi ulottuvilla – hyvä kaukoputki lapselle tai nuorelle

Tuntemattomien maailmojen tarkasteleminen, kaukaisen lähelle tuominen ja avaruuden halki ajatuksissa lentäminen – se inspiroi kaiken ikäisiä ihmisiä. Lapsille ja nuorille tarkoitetut kaukoputket antavat myös perheen pienimmille leikkisän johdatuksen tähtitieteen kiehtovaan maailmaan. Niillä herätät melkein kenen tahansa kiinnostuksen luonnontieteitä kohtaan.

Vinkkimme: Ottakaa seuraavalle luontoretkelle mukaan myös kiikarit. Näin voitte tähtitaivaan lisäksi havainnoida myös ympäröivää luontoa teknisten laitteiden avulla. Näin lapset ja nuoret voivat tutustua monimutkaisten laitteiden käyttöön kaikessa rauhassa.

Kun kiinnostus sitten herää, yksi asia on tärkeintä oikean kaukoputken valinnassa: muistakaa pitää hauskaa! Tätä varten on tärkeää valita helppokäyttöinen kaukoputki. Näin nuoret tutkimusmatkailijat kokevat nopeasti onnistumisen tunteita ja voivat käyttää laitteita ilman aikuisen jatkuvaa valvontaa. Jotta kaukoputki kestäisi lasten välillä riehakkaassa käytössä, suosittelemme valikoimamme malleja, jotka on valmistettu kestävistä materiaaleista. Näin laitteet pysyvät ehjinä repussa metsäretkellä tai matkoilla.

expondolta löydät myös lukuisat lisävarusteet teleskooppeihin!

Suodattimet värinkorjaukseen, Barlow-linssit ja kokoavat linssit, erilaiset okulaarit sekä korkeussäädettävät jalustat: nämä lisävarusteet laajentavat kaukoputkesi käyttömahdollisuuksia. Valikoimastamme löydät laajat setit, joissa on paljon lisävarusteita, jotta voit aloittaa tähtien katselun heti. Yksilöllisiin tarpeisiin, esimerkiksi jos haluat kokeilla tähtivalokuvausta, tarjoamme myös monenlaisia kameratarvikkeita, kuten kaukoputkireppuja, riistakameroita ynnä muita.

Ammattimainen teleskooppi aloittelijalle ja harrastajalle edulliseen hintaan

Tähtijoukkojen, planeettojen ja galaksien tarkkaileminen vaatii ensiluokkaisia laitteita. Ammattilaitteiden ei kuitenkaan tarvitse aina olla kalliita. Valikoimamme todistaa sen. expondolta löydät laadukkaita malleja aloittelijoille ja kokeneille tähtitieteilijöille parhaaseen hintaan. Toivotamme sinulle hauskoja hetkiä tähtitaivasta tutkiessasi!